A gondoskodás jót tesz.

Neki is, neked is.

 

A napfény gondoskodásával: Hohes C Plus D-vitamin, a napfény íze…

A napfény és ezen belül a D-vitamin nagyon jelentős szerepet tölt be az immunrendszer működésében és belső egyensúlyunk fenntartásában.

A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti.

A D-vitamin alapvetően nem csupán a csontok „vitaminja”, hanem egy rendkívül fontos hormon, amely évmilliókon keresztül az emberi szervezetben igen magas szintű volt.

A napfény hatására az emberi szervezetben képződő, vagy táplálékkal bekerülő előanyagból, bonyolultabb folyamaton keresztül, a májban és vesében aktiválódik. Nyári időszakban, amikor többet tartózkodunk napon, termelődne elegendőnek mondható mennyiség belőle. Régen, amikor az emberek a szabad levegőn dolgoztak, így töltötték idejük nagy részét és elég napfény érte testüket, biztosította számukra a megfelelő mennyiségű D- vitamin termelődését szervezetükben. A mai mindennapokban, amikor az emberek jelentős része irodában dolgozik, a nyári idő ellenére sem kap a szervezetük elegendő mennyiségű D – vitamint. Akik viszont nyáron sokat vannak napon, bőrük védelméül napvédő faktorokkal kenik magukat, amely meggátolja a D-vitamin termelődését, így ez az időszak sem feltétlenül biztosítja a szükséges D-vitamin szintet. Ráadásul az életkorral is arányosan csökken a D-vitamin termelődés szervezetünkben, mert a kor előrehaladtával a bőr szintetizáló képességének csökkenése miatt, szintén D-vitamin hiány alakulhat ki. A szteroidos készítmények is befolyásolhatják a szervezet D-vitamin anyagcsereforgalmát, az egyes fogyást elősegítő, valamint koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszerek pedig szintén hatnak a D-vitamin mennyiségére.

Hogy miért fontos a D-vitamin pótlás?

A csecsemőknél, kisgyermekeknél:

 • Elősegíti a csontok megfelelő képződését, mivel hozzájárul a kalcium felszívódásához, így biztosítja a vér megfelelő kalciumszintjét, megelőzi az úgynevezett angol-kórt, mely a csontok degenerativ elváltozásának betegsége. Tehát legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, mely döntő mértékben a kalcium-háztartás szabályozásán keresztül történik. Segíti a csontok megfelelő képződését, mivel hozzájárul a kalcium felszívódásához, így biztosítja a vér megfelelő kalciumszintjét. A kalcium a csontok alapvető építőanyaga, mely a bélből szívódik fel, s ehhez pedig D-vitamin szükséges. Régebben a csukamájolaj adásával biztosították a gyermekek megfelelő D-vitamin szükségletét.
 • Véd a cukorbetegség vagy később a multiplex szklerózis vagy asztma ellen. Gyakran betegeskedő gyerekeknek nagyobb dózisú D vitaminra megszűntek a felsőlégúti betegségei.
 • Normál táplálékkal a kisgyermekeknek szükséges D-vitamin mennyiség télen nem pótolható. A gyermekeknél a pótlás azért is különösen fontos, mert a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.

Felnőtteknél:

 • A legtöbb gyulladásos kórkép kialakulásában bizonyítottan védő szerepe van.
 • D- vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon és hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmunbetegségek kockázatát.
 • Nagy mértékben erősíti az immunrendszert.
 • Csökkenti a hiánybetegségek kialakulását.
 • Várandós édesanyák számára is fontos, mivel a magzat fejlődésében a D vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezet.
 • Szoptató anyák számára ugyancsak rendkívül fontos, ugyanis az anyatej jelenlegi életmódunk következtében szinte semennyi D3-vitamint nem tartalmaz.
 • A napsugárzás daganatvédő hatása egyértelműen a napfény UVB sugárzásának hatására termelődő D3- vitaminnak tulajdonítható.
 • A D-vitaminhiány szerepet játszhat a meddőség kialakulásában.
 • Az asztmás egyéneknél a légutak nyálkahártyájának fokozott irritációjának mérséklésében is szerepe van.
 • Hiánya rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit.
 • A D-vitamin hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához is.

Idős embereknél:

 • A legfontosabb kardiovaszkuláris rizikófaktorok közül a vérnyomás és az érelmeszesedés is összefügg a D-vitamin ellátottságunkkal.
 • Mint hormon, fontos szerepet játszik a sejtosztódásban is, a népességszintű D – vitamin hiány az egyik ok a daganatos megbetegedések kialakulásában.
 • Fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben, és az alacsony D vitaminszint a vizsgálatokban idős emberek önellátó képességének és kognitív képességeinek szintjét is meghatározza.
 • Akiknek a normálisnál alacsonyabb a D-vitamin szintjük, kétszer nagyobb esélyük van depresszióra, és a figyelem, a koncentrálóképesség is mintegy 60%-kal hanyatlik a figyelmük, a memóriájuk a felmérések szerint.

D-Vitamin tartalmú ételek

 • A gomba egy rendkívül finom és alacsony kalóriatartalmú étel, ami tele van D-vitaminnal.
 • A halolaj D-vitaminban gazdag, így a lazac különösen jó választás. Már néhány dkg lazacban is több mint 300 nemzetközi egységnyi D-vitamin rejlik, ezenkívül ez a halfajta bővelkedik antioxidánsokban, omega-3 zsírsavban, kalória viszont alig van benne.
 • A tojás is remek választás, ha a D-vitamin pótlásáról van szó; két nagy darabban a napi szükséglet 1/8-a is benne lehet.
 • A szardíniát nem mindenki szereti, igaz ez a kicsikre is, de házi készítésű szendvicskrém formájában vagy salátába csempészve egykettőre elfogyhat. Jó, ha gyakran kerül a tányérra, mert nemcsak a szem és az agy számára hasznos omega-3-at tartalmazza, hanem B12- és D-vitamint is.
 • Az ízletes máj sok gyerek étrendjéből kifelejtődik, pedig nagyszerű D-vitamin-forrás, emellett sok A-vitamin is van benne.
 • A-, B-, E-, D-vitamin, és még számtalan tápanyag van a tojásban, ezért semmiképpen nem szabad megfeledkezni róla. Rántotta, kemény tojás, buggyantott tojás vagy szendvicskrém is készülhet belőle, igazán változatos étel a mindennapokban.

Hogy mennyi D-vitaminra van szüksége egy gyermeknek és egy felnőttnek?

A gyermekek D-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége a gyermekorvosi szakmai kollégium javaslata alapján 1 éves korig 600 NE/nap, 2 és 3 éves korban, októbertől – áprilisig szintén 600 NE/nap, felnőtteknél az Országos Élelmezés- és Táplálkozás Tudomány javaslata alapján napi 1500-2000 NE, várandós anyukáknál napi 2000-4000 NE:

Korcsoport Ajánlott napi D-vitamin bevitel
Csecsemők 280 NE*
Gyermekek (1-6 év) 600 NE
Gyermekek (6 év felett) 600 NE
Serdülők 800 NE
Felnőttek 1500-2000 NE
Várandós nők 2000-4000 NE

*NE: Nemzetközi Egység, 1 ug (mikrogramm) = 40 NE

A hohes C PLUS+ D-vitamin egy természetes és finom egzotikus gyümölcslé narancsból, almából, maracujából és datolyaszilvából, mely D-vitamint tartalmaz, télen, nyáron fogyasztható, ízletes, finom. A hohes C új termékével megfelelően gondoskodhatunk a saját, valamint szeretteink D-vitamin ellátásáról, télen-nyáron. Mert a gondoskodás jót tesz. Neki is, neked is.

Király Éva
hormonegyensúly tanácsadó, funkcionális táplálkozási szakértő