Bemelegítés futás előtt: miért és mennyi ideig?

Ha nem akarod még napokon át bosszankodva emlegetni a délutáni futásodat, fogadj meg tőlünk néhány tanácsot. A lelkesedés ugyan elengedhetetlen a kezdeteknél, viszont az sem javasolt, hogy átessünk a ló túloldalára, és egyből nyakunkba vegyünk 5-10 kilométert bemelegítés nélkül. Ha túl gyorsan kezdesz bele, a végén kimerülsz, elbátortalanodsz és viszolyogva gondolsz majd a következő edzésre.

A bemelegítés célja, hogy az izmaid, a csontjaid és az ízületeid ellazuljanak, a szíved fokozatosan felvegye a ritmust, a vérkeringésed pedig kellőképpen beinduljon. Ha bemelegítesz futás előtt, a végén energiával teli leszel, és alig várod majd, hogy megint felhúzhasd a futócipőd!

 

A piros betűs szabály

Kezdjük rögtön egy olyan alapszabállyal, mely reméljük mindig nagy nyomtatott betűkkel fog a szemeid előtt villogni. SOHA NE KEZDJ NYÚJTÁSSAL! Ellenkező esetben ugyanis csökken az erőszinted és így a teljesítményed is.

Belégzés, kilégzés, satöbbi

Tesi órákról vagy Cindy Crawford videókazettáiról még talán emlékszel, hogyan indul egy edzés. A belégzést követően tetőtől talpig körözd végig a testrészeidet: a fejedet, a karjaidat, a törzsedet, a csípődet, a térdeidet és a lábfejeidet. Ha ezekkel megvagy, jönnek a lépések: először a katonás masírozásra hajazó, majd ennek a térd- és sarokemeléses verziója. Ezeket ismételd meg több alkalommal is.

Nem kell túlzásokba esni!

A szakértők szerint már 8-10 perc is elegendő a bemelegítésre ahhoz, hogy a tested felkészüljön az edzésre. Tedd be a két kedvenc számodat, és már kezdheted is!