Evés-ivás a futás előtt és utána

Ahogy mindenféle edzéshez, úgy a futáshoz is elengedhetetlen, hogy a testedet előtte kellőképpen felkészítsd a fizikai igénybevételre. Az emberek hajlamosak nagyon alábecsülni azt a folyadékmennyiséget, mely izzadtság formájában távozik a szervezetükből. Még egy könnyed edzés is, melynek során nem érzed, hogy izzadnál, enyhe dehidratációt okoz.

Amit mindenképp kerülj

Sokan szeretnek edzés előtt vagy után csokis tejet fogyasztani. Semmiképp se előtte tedd, ugyanis a tejben levő proteint, szénhidrátot és zsírt nehéz lebontani, ami jelentősen leterheli a szervezeted. Ez pedig nem túl szerencsés edzés előtt. Ugyanígy kerüld a cukros gyümölcsitalokat, az alkoholt, és a szénsavas üdítőket is.

Amit érdemes inni

Egészségügyi szakértők szerint két pohár (2×3 dl) vizet kell futás előtt két órával meginni, majd a bemelegítés során még negyed litert. Ha uncsi a víz, nyugodtan turbózd fel citromszeletekkel, mentával vagy bazsalikommal.
Nem érdemes egy liter vizet sem benyelni, mielőtt futni indulsz, ugyanis nem fogja olyan gyorsan hidratálni a szervezeted, viszont baromi kényelmetlen lesz futás közben, ahogy glugyog a hasadban.

Futás utáni étkezés

A sportolókat célzó élelmiszeripari ágazat virágkorát éli. Sorra jelennek meg az olyan fogyasztási cikkek, melyek a szervezet edzés utáni megfelelő újratöltődését ígérik. Érdemes azért óvatosnak lenni velük!
A szakértők szerint ugyanis nem minden edzési forma követeli meg, hogy utána azonnal nekiess valamilyen ételnek. Ha csupán egy rövidke futásról vagy egy könnyű edzésről, pl. jóga van szó, nem kell annyira „újratankolni”, főleg, ha a testmozgást megelőző 4-6 órában étkeztél.
Vigyázni kell az edzés utáni alkohollal is. Egy pohár sör vagy bor még nem jelent problémát, de ha többet iszol, az már gondot okozhat az izmaid újjáépülésében. A legjobb választás, ha egy jó gyümölcsdús smoothie-t készítesz.

Az éhes vásárló esete

A kutatások szerint az éhes vásárlók 46 százalékkal több magas kalóriatartalmú árut pakolnak kosarukba, mint jóllakott társaik. Innen ered a mondás, hogy éhesen sose menj bevásárolni. Egy ehhez hasonló aranyszabály létezik az edzésre vonatkozóan is, melyet mindenképp érdemes betartani. Sosem szabad edzés közben kitalálni, hogy mit eszel utána! Ekkor ugyanis automatikusan magas kalóriatartalmú, energiadús étkek látványa ég be az agyunkba, és ez rendszerint egyenes út ahhoz, hogy valami nagyon egészségtelen étellel tömjük meg a bendőnket edzés végeztével. Ha el akarod kerülni az ilyen helyzetet, találd ki még edzés előtt, hogy mit fogsz utána enni!