Futás utáni izomláz: mit tehetünk ellene?

Amikor a lelkesedés és elszántság nagyobb, mint az izmok terhelhetősége, akkor általában jön is erről egy visszajelzés kb. fél nap elteltével – izomláz formájában. Ha próbáltál valaha lejutni lépcsősoron fájdalmasan merev lábizmokkal, akkor olvass tovább, mert kiderül, mivel segíthetsz magadon!

 

Oké, de akkor most pihentesd vagy dolgozzz rá?

Az attól függ, hogy milyen típusú izomlázra tettél szert.

Kétfajta létezik:

  1. Tejsavas erjedés – hamar elmúlik

Ha aznap jól megy a futás, ezért a szokásosnál jobban megnyomod a távot, akkor az izmaidban levő sejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek. Erre a szervezeted elkezd válaszul tejsavat kezd termelni, ami végeredményben megduzzasztja a sejteket. Mivel az érzőidegsejteket is, így fáj. A tejsav egész gyorsan kiürül a szervezetből, ha egy nap után is izomlázad van, akkor másról van szó.

  1. Mikrosérülés – napokig tart

Ha nem megfelelő vagy új cipőben futsz, esetleg rosszul lépsz, akkor mikroszakadások keletkeznek. A gyógyulás első folyamataként ezek begyulladnak, majd lassan regenerálódnak. Tényleg lassan, de a napok alatt tartó izomfájdalom alatt van idő fogadkozni és pihenni.

Váltózuhany

A vérkeringés fokozásával meggyorsíthatod a tejsav erjedését és kiürülését. A hideg-meleg víz többszöri váltakoztatásával végzett zuhányozás nem biztos, hogy jól fog esni, de kétségtelenül segít abban, hogy csökkenjen a fájdalom.

Sportkrém

Ha elbicegsz a patikába, számíts rá, hogy sokféle mozgás utáni szert fognak ajánlani. Ez ne tántorítson el, komolyabb igénybevétel után feltétlenül dörzsöld be a combodés a vádlid.

Nyomelem

A magnéziumhiány egyik szembetűnő jele, hogy görcsölnek az izomok. Támogasd izmaidat megfelelően, és anyukád figyelmét is hívd fel, hogy nőknek napi 300 mg magnéziumra van szükségük. Ha nincs otthon, nem gond, rágcsálj szotyit vagy tökmagot , de egy spenótból és lazacból készült ebéd is megteszi.

Dolgozz rá, de ésszel

Ha nem erőlteted túl, akkor egy alapos bemelegítést követő laza kocogás, dinamikus séta, bringázás, spinning, tornázás, jóga jót tehet. és az ezeket követő nyújtás, szauna, jacuzzi és lazító krémezés jót tehet.

#viddelanyat #futni és ha anyukádnak izomláza lesz, már te is tudsz segíteni!

Olvasd el korábbi cikkünket a helyes bemelegítésről.