Hogyan kezdjünk neki a futásnak?

Ahogy a legtöbb nagy döntésnél lenni szokott, a futás esetében is az első lépés maga az elhatározás. Fontos, hogy beleszokj az edzésbe, és hogy találj neki időt a napi rutinodban. Ha ez megvan, onnantól gyakorlatilag már csak egy jó futócipőre és némi türelemre lesz szükségünk, ugyanis elsőre senki sem fog maratont futni. Viszont az a jó hír, hogy ez nem is cél!

Az elején nem árt néhány jó tanácsot megfogadni:

Kezdj sima terepen!

Mindenképp emelkedőktől mentes, sima talajon érdemes elkezdeni az edzést. A legjobb természetesen egy futópálya, melynek rugalmassága mellett további előnye, hogy a távolság is fel van tüntetve rajta.

Lépésről lépésre haladj!

Kezdésként menjünk el egy húszperces sétára, majd fokozatosan emeljük az erre szánt időt. Amikor késznek érzed rá magad, kezdj el felváltva sétálni és futni, de úgy, hogy legyen egyfajta ritmusa az edzésnek. Később iktass be különböző sebességű szakaszokat!

Lélegezz hasból!

Ahhoz, hogy ne kezdd el kapkodni a levegőt néhány méter futás után, el kell sajátítanod a ritmikus légzés tudományát. Ilyenkor arra kell odafigyelni, hogy a lépésekhez mérten történjen a be- és kilégzés. Lassú futás esetében úgy ideális, ha két lépésen át légzünk be és két lépésen át ki. Fontos, hogy ne tüdőből, hanem hasból történjen a légzés. A hasi légzést akár otthon is begyakorolhatod, hogy futás közben már rutinból menjen.

Hívd segítségül a technológiát!

Nagy hasznát veheted ilyenkor is az okostelefonodnak! Tölts le olyan applikációt, mely méri a lefutott távolságot, az időt és a sebességedet. Ez alapján újabb célokat tudsz majd magad számára meghatározni.

Take it easy!

Hagyj magadnak pihenőnapokat is, eleinte elegendő, ha heti háromszor veszed fel az edzőcipőd!