Hogyan válasszunk futócipőt?

Ha most szántad rá magad a rendszeres futásra, adunk néhány tippet a megfelelő futócipő választásához, ugyanis leginkább ezen múlik, hogy a futás egy valóban élvezetes és hasznos időtöltés legyen számodra.

Kezdő futók gyakran esnek abba a hibába, hogy egy régi sportcipőjüket nevezik ki futócipőnek. Ha nem akarsz egy kiadós boka- vagy térdfájást okozni magadnak, fogadd meg a tanácsainkat!

Irány a szaküzlet!

Futócipő kiválasztásánál nagyon fontos, hogy nagy legyen a választék, illetve, hogy egy szakember is segítsen a döntésben. Ha nem akarsz órákat tölteni az üzletben, mindenképp konzultálj az eladókkal. Így is fel fogsz próbálni valószínűleg 8-10 párt! 🙂

Gondolkozz a lábfejeddel!

Minden ember másképp terheli a talpát, máshogy dől a bokája, és ezt a futócipőgyártók is tudják. Ma már a különböző lábdeformációkkal rendelkezők is találhatnak maguknak megfelelő futócipőt. Mindenképp azt javasoljuk, hogy olyan boltba menj, ahol van lehetőség a talp ortopédiai jellegzetességeinek felmérésére.

Melyik a te tereped?

A futócipők közt aszerint is eltérés van, hogy milyen terepen használják: aszfalton, rekortánon vagy terepen. A különböző talajszerkezet ugyanis különböző kialakítású cipőtalpat, sarokkialakítást és felső borítást kíván.

Szerelem első viselésre

Egy nagy szaküzletbe betérve elsőre nagyon vonzó lehet, hogy szín és márka alapján válasszunk. Ellenállj a csábításnak, és próbálj fel többet is! Érezni fogod, hogy óriási különbség van köztük kényelemérzet szempontjából!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Válassz egy mérettel nagyobbat!

Ha hosszabb távokat is szeretnél futni, mindenképpen érdemes akár másfél számmal nagyobb cipőt vásárolni, ugyanis futás közben a lábfej kissé megdagad. Célszerű délután meglátogatni a szaküzletet, ugyanis ebben a napszakaszban a legnagyobb a lábfej.

A futócipőnek is van élettartama!

Tudnod kell, hogy a futócipőt is cserélned kell időről időre. A szakértők szerint kb. 800 kilométerenként érdemes új cipőt beszerezni, ugyanis ekkora táv után még a legjobb cipők sem tudják ugyanazzal a hatékonysággal védeni a lábadat. Nyilvánvalóan kicsit fájdalmas a pénztárcának egy új futócipő beszerzése, de ilyenkor mindig gondolj arra, hogy a futáshoz egyedül erre az eszközre van szükséged!